FOTO VIST 2013 – LJUBLJANA CUK KINO ŠIŠKA
Kozmetika | e-referat | e-učilnica | Slo | Hr | Eng

FOTO VIST 2013


Kje: CUK KINO ŠIŠKA - Kamera
Kdaj: 19. marec 2013 začetek ob 17h

Organizator dogodka: Visoka šola za storitve, Oddelek za fotografijo

Program:

1. FORUMI:

Potreba medijev po fotografiji

Moderator: doc. Arne Hodalič (fotograf, predavatelj na VIST in FDV)
Sodelujejo: dr. Ali Žerdin (novinar, urednik Sobotne priloge Dela, politični komentator), Robert Botteri (novinar in kreativni urednik pri tedniku Mladina), Joco Žnidaršič (fotoreporter, avtor številnih monografij)

Video: Potreba medijev po fotografij


Problemi naročene fotografije

Moderator: doc. Dragan Arrigler (fotograf, predavatelj na VIST)
Sodelujejo: Saša Hess (modni fotograf), Sašo Radović (organizator modnih dogodkov), Žare Kerin (oblikovalec, studio Futura), Janez Rakušček (izvršni kreativni direktor agencije Luna/ TBWA)

Video: Problemi naročene fotografije


Ali galerija potrebuje fotografijo?

Moderator: mag. Peter Rauch (fotograf, predavatelj na VIST)
Sodelujejo: doc.dr. Sarival Sosič (kustos v Mestni galeriji, predavatelj zgodovine fotografije na VIST) Vladimir P. Štefanec (pisatelj, likovni kritik, predavatelj teorije fotografije na VIST), mag. Petja Grafenauer (kuratorka, likovna kritičarka in teoretičarka), Matej Plevnik (lastnik galerije Plevnik – Kronkowska v Celju)

Video: Ali galerija potrebuje fotografijo?

 Forumi:2. PROJEKCIJE:
 Od 17h dalje

- Predstavitveni video o šoli
- Izbor del študentov fotografije na VIST (avtorska, reportažna, reklamna in modna fotografija)
- Making of (prizori iz življenja in dela na Oddelku za fotografijo VIST)

3. PORTFOLIO REVIEW

V torek, 19. marca se je v okviru dogodka FOTO VIST 2013 v CUK Kino Šiška odvijal prvi VIST-ov Pregled portfoliev (Portfolio Review). Žirija, ki so jo sestavljali predavatelji in tesni sodelavci Oddelka za fotografijo, doc. Dragan Arrigler, doc. mag. Arne Hodalič, viš. pred mag. Peter Rauch, Saša Hess in Simon Chang, se je v finalnem delu srečala s petnajstimi izbranimi kandidati.

Od svoje ustanovitve leta 2008 dalje si Oddelek za fotografijo ne prizadeva zgolj za čim kvalitetnejšo vzgojo svojih slušateljev, ampak tudi za čim višjo raven fotografije v slovenskem prostoru nasploh. Prav iz tega nagiba izvira tudi pripravljenost skupine vrhunskih strokovnjakov, ki delujejo v okviru VIST, da možnost osebnega svetovanja ponudijo tudi širše, to je vsem, ki se intenzivno ukvarjajo s fotografijo.

Žirija v sestavu Dragan Arrigler, Arne Hodalič, Peter Rauch, Saša Hess in Simon Chang pri delu.

 

 

Čeprav osnovni namen pregleda portfoliev ni bilo tekmovanje, je v skladu z uveljavljeno prakso žirija ob koncu dogodka razglasila tudi nagrajence.**

Njihova imena so naslednja:
1. nagrada: Fernanda Prado
2. nagrada: Matej Peljhan
3. nagrada: Egon Bajt
Po številu točk se je tretje uvrščenemu tesno približal fotograf Sašo Štih.

**Prva nagrada: Dve povratni letalski vozovnici do Londona in prevoz do letališča z GoOpti – nagrado podarja podjetje Uniglobe TM Travel
Druga in tretja nagrada: celoletna naročnina na revijo Fotografija, ki jo podarja uredništvo revije Fotografija

1. nagrada: Fernanda Prado

2. nagrada: Matej Peljhan

3. nagrada: Egon Bajt

Žirija:

Dragan Arrigler

Dragan Arrigler je vodilni studijski fotograf, ki je začel poklicno fotografsko kariero kot fotoreporter DELA. Leta 1985 se je osamosvojil in odprl svoj studio. Zanimajo ga različne vrste komercialne fotografije, predvsem studijski still life, v zadnjih letih pa tudi ilustracija, ki temelji na fotografiji. V 27 letih svojega udejstvovanja je delal za večino vodilnih oglaševalskih agencij v Sloveniji ter za številna velika in manjša podjetja pri nas in v tujini. Na VIST-u predava komercialno fotografijo, piše članke in komentarje za fotografske in druge revije, izdal je že vrsto knjig.

Simon Chang

Simon Chang je fotografijo najprej doštudiral na rodnem Tajvanu. Podiplomski študij je nadaljeval na FAMU v Pragi. Pred tremi leti se je preselil v Slovenijo. Ukvarja se z reportažno in dokumentarno fotografijo. To zvrst fotografije predava študentom VIST v okviru Ateljeja reportažne in dokumentarne fotografije. Poleg pomembnih nagrad v mednarodnem prostoru je v letu 2012 pv Sloveniji prejel 1. in 2. nagrado revije Emzin, dve 1. nagradi za reportažo na festivalu Slovenia Press Photo in nagrado za nove talente EYE TIME 2012, ki jo podeljuje mednarodni projekt MORPHOLIO.

Saša Hess

Saša Hess je svojevrsten ustvarjalec, ki je svoji karieri sodeloval z najpomembnejšimi slovenskimi oglaševalskimi agencijami in modnimi oblikovalci. Bil je redni sodelavec revij MODNA in GLOSS. Poleg fotografije je dejaven tudi na področju reklamnih filmov in ostale video produkcije. V mednarodnem prostoru so ga projekti vodili od Barcelone, Londona, Amsterdama do Milana. Predstavlja novo generacijo slovenskih modnih fotografov, za katero je potrebno projekte voditi na nivoju filmske produkcije/režije. Svoje ideje udejanja v okviru zavoda Cirkus.

Arne Hodalič

Arne Hodalič je urednik fotografije National Geographic Slovenija, predavatelj za različne predmete s področja fotografije na VIST-u in FDV in predavatelj ter avtor številnih fotografskih delavnic. Objavlja v National Geographic, Figaro Magazine, GEO, Paris Match, Marie Claire, Nikon Pro, VSD, Cosmopolitan, Stern, Liberation, Life (USA), Die Zeit, Airone, Espresso, Oggi, Sette-Corriere della Sera itd. Svoja dela je predstavil na več kot 40 samostojnih in skupinskih razstavah.

Peter Rauch

Peter Rauch je ustvarjalec, fotograf, predavatelj avtorske in sodobne fotografije na VIST-u, član uredniškega odbora revije Fotografija. Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in na Central Saint Martins College of Art and Design v Londonu. Ustvarja in razstavlja v sodelovanju z zavodi Aksioma, Federacija in Trajekt.

 

RAZPIS ZA PORTFOLIO REVIEW

1. Prijave:

Prijave sprejemamo do 4. marca 2013

Na portfolio review se lahko prijavi vsak, ki se intenzivno ukvarja s fotografijo (dijaki, študenti, poklicni in ljubiteljski fotografi, vizualni umetniki, itd.). Srečanje s strokovno žirijo, sestavljeno iz vrhunskih ustvarjalcev, predavateljev na VIST-u, je še posebej priložnost za dijake in študente, ki se nameravajo potegovati za sprejem na katerega od visokošolskih ali podiplomskih programov študija fotografije oziroma umetnosti doma ali v tujini.*Prijaviti je mogoče dela z vseh tematskih in slogovnih področij. Žirija pričakuje serije oziroma fotografske zgodbe, in ne zgolj posamičnih fotografij.Navodila za prijavo:


Število poslanih fotografij: 6 do 12. Format: 1200 pix po daljši stranici; RGB, JPG. Ime datoteke: Ime_PRIIMEK_Naslov serije_01.jpg (sosledje v seriji označujejo zadnja številka). Prijava mora vsebovati: CV (največ 150 besed + spremno besedo k fotografski seriji – največ 200 besed).

Pošiljanje: fotografije je treba poslati na elektronski naslov This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Prosimo, da vse fotografije shranite v eno samo mapo. Kompresirano mapo (zip) označite s svojim imenom in priimkom.
 Žirija bo izmed vseh prijavljenih izbrala 12 kandidatov, ki bodo povabljeni na finalno srečanje. Odločitev žirije bo objavljena 8.marca na internetni strani šole, izbrani kandidati pa bodo obvestilo prejeli tudi na svoj elektronski naslov.

2. Portfolio review

Pogovori izbranih kandidatov s člani strokovne žirije bodo potekali 19. marca v prostorih Kina Šiška med 14. in 17. uro.

Portfolio review je odlična priložnost, da se srečate z vplivnimi in strokovno podkovanimi fotografi ter dragoceni čas izkoristite za to, da od njih prejmete čim več pripomb, nasvetov, sugestij... Neprecenljiva povratna informacija vam bo v pomoč pri vašem nadaljnjem ustvarjalnem delu in razvoju. Organizator vam omogoča srečanje z vsemi člani žirije, lahko pa se odločite tudi samo za enega konzultant

a.

Kotizacija:
 Kandidati, ki bodo prišli v ožji izbor, so do 12. 3.2013 dolžni poravnati kotizacijo v višini 20 EUR. Znesek nakažejo na naslednji naslov: 
Visoka šola za storitve , Cesta na Brdo 69, 1000 Ljubljana
TR: SI56 0201 8025 6964 990, SWIFT/BIC: LJBASI2X, NLB
Namen plačila: Sodelovanje na Portfolio review
Prosimo, da kopijo potrdila o vplačilu pošljete na elektronski naslov This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. najkasneje do 12.3.2013.

3. Nagrada

Izmed 12 kandidatov, ki bodo prišli v ožji izbor, bo žirija izbrala zmagovalca, ki bo prejel nagrado v obliki potovanja v London za dve osebi. ** Nagrada za 2. in 3. mesto je enoletna naročnina na revijo Fotografija.
Razglasitev zmagovalca in podelitev nagrad bo na sporedu v sklepnem delu dogodka FOTO VIST 2013.

* Kandidatom, ki bodo prišli v ožji izbor in se nameravajo v študijskem letu 2013/14 potegovati za vpis na VIST Fotografija, bo šola udeležbo na Portfolio Review upoštevala pri preizkusu nadarjenosti. ** Agencija Uniglobe TM Travel podarja dve letalski vozovnici do Londona in prevoz do letališča z GoOpti.

 

vist foto 2013 sponzorji             

 

Za zagotavljanje popolne uporabniške izkušnje uporabljamo tehnologijo piškotkov. Z uporabo spletne strani se z njihovo uporabo strinjate. Podrobne informacije.