Alternativne tehnike
Kozmetika | e-referat | e-učilnica | Slo | Hr | Eng

Alternativne tehnike


Ali si danes, ko je solidno fotografijo mogoče posneti že s pametnim telefonom, sploh lahko predstavljamo, kakšni občutki so prevevali pionirje fotografije, ko je pred njihovimi očmi svetloba zarisala prve podobe?

Da bi resnično razumeli pionirski trenutek, se moramo v domišljiji vrniti v negotovost in skrivnostnost zgodovinskega časa, k starim aparatom, in v njih spustiti svetlobo sedanjega trenutka. Vrniti se moramo v temnico, otipati, vonjati, in končno videti – skozi prizmo preteklosti – nastajajočo podobo sedanjosti. Morda bomo na ta način prišli do spoznanja, da je fotografska podoba kakor arheološko odkritje, ki nam lahko še tako nepomemben, iz sveta iztrgan objekt, spremeni v neprecenljiv zaklad.

Na Oddelku za fotografijo želimo to čudovito izkušnjo omogočiti svojim študentom in žlahtno znanje ohraniti za bodoče generacije.

Cianotipija

Cianotipija je eden od prvih postopkov izdelave fotografij, ki ga je leta 1842 odkril angleški astronom in raziskovalec Sir John Herschel. Zaradi uporabe železovih soli dobimo pri cianotipiji (namesto običajne črno-bele fotografije) zanimivo gradacijo modrih tonov. Cianotipijo je možno tonirati in na ta način dobiti različne odtenke, od prusko modre, preko črne, do rjave.Tonirane cianotipijeAlbumen

MAT albumen postopek je patentiral Louis Blanquart-Evrard leta 1850. Za vezivo je namesto želatine uporabil albumen (jajčni beljak). S toniranjem z zlato soljo je pri tem postopku mogoče doseči širok tonski razpon - od sepije prek bakrenih tonov, kostanjevo rjave, umbre, do črnih tonov. MAT albumen postopek je zelo pomemben in hkrati privlačen, saj premore šarm analogne fotografije 19. stoletja.Mokri kolodij na steklu

Mokri kolodij na steklu je po dagerotipiji in talbotipiji tretja najstarejša fotografska tehnika. Iznašel jo je Frederick Scott Archer leta 1851. Zaradi svoje izjemne ločljivosti, bogate tonalitete in enostavnosti (v primerjavi z dagerotipijo) je sprožila pravo revolucijo v fotografiji in je kljub skoraj dvestoletnemu razvoju fotografije še vedno superioren postopek.


 

Paladij

Platinotipija in njena izvedenka paladiotipija omogočata največji razpon tonov med vsemi kemijskimi metodami izdelave fotografij, hkrati pa sta od vseh najbolj obstojni. Posebno svetli toni se nadaljujejo "v neskončnost". Zaradi tega je bila v začetku dvajsetega stoletja zelo priljubljena.

Za zagotavljanje popolne uporabniške izkušnje uporabljamo tehnologijo piškotkov. Z uporabo spletne strani se z njihovo uporabo strinjate. Podrobne informacije.