FOTO VIST 2015: Tehnike in postopki
Kozmetika | e-referat | e-učilnica | Slo | Hr | Eng
08
May 15


Oddelek za fotografijo VIST je organiziral celodnevno serijo dogodkov FOTO VIST 2015, ki je potekala v Kinu Šiška v sredo, 15. aprila 2015 med 10.00 in 24.00. Pod skupno temo "Tehnike in postopki" so se izvajale delavnice, predavanja, projekcije, razstavne intervencije in video-glasbeni performans. Vsi dogodki so bili odprti za laično in strokovno javnost.

Celodnevna serija dogodkov se je zakopala v fotografski medij, ki ga živimo kot del navadnega sveta — po eni strani kot trivialne podobe, po drugi strani kot neodpravljivo navado. Opazili smo, da je fotografskih podob veliko. Pogosto govorimo, da je fotografija vseprisotna, a s tem ne pridemo prav daleč. Besed je na primer prav tako veliko in če že spregovorimo o vseprisotnosti govorice, s tem merimo na to, da je ta prisotna tudi tam, kjer je ne zaznamo. Tam, kjer se je zarila pod kožo in nadzoruje delovanje teles in dogodkov. In če je govorica prisotna tudi pod kožo fotografije, potem to zagotovo ni le v govorjenju o fotografiji, niti ne v skrajno dologočasni opoziciji merjenja moči na način "fotografija pove več kot tisoč besed". Zato je govorjenje o fotograiji ta dan v seriji dogodkov izpostavilo tisto, kar naredi, da fotografija deluje: to so tehnike in postopki. Gre za rešitve, ureditve, ukrepe, izjave, trditve, zakone in institucije, ki se postavljajo v mreže in odgovarjajo nekim potrebam — iz fotografije naredijo pripravo v vseh pomenih besede.

V prvem sklopu dogodkov so se odvijale delavnice za laično in strokovno javnost, v drugem sklopu pa predavanja in pogovori. Vzporedno so se dogajale razstavne intervencije, listale so se knjige, zvečer pa se je plesalo ob projekcijah.

Namen celodnevnega druženja je bilo odpiranje aktualnih vprašanj sodobne fotografije s stališča fotografskih tehnik in postopkov. Danes smo priča izjemnemu razponu tehnik, ki odpirajo fotografsko dejavnost v različne prostorsko-časovne dimenzije in družbeno-vsebinske kontekste. Poleg vztrajanja nekaterih pri klasični analogni barvni in črnobeli tehniki vstopajo v vsakodnevno rabo fotografije ponovno oživljene (npr. polaroid) ali že dologo pozabljene stare fotografske tehnike (npr. mokri kolodij, ambrotipija, itn.) Nekatere tehnike in postopki pravzaprav ves čas vztrajajo v vzporednem svetu navdušencev, s širjenjem rabe, tehnično dostopnostjo in institucionalno organiziranostjo, pa postajajo dostopne najširšemu krogu ustvarjalcev.

Produkcija: Oddelek za fotografijo, VIST (Visoka šola za storitve), Ljubljana

Koprodukcija: CUK Kino Šiška

Kuriranje dogodka: Veselka Šorli Puc, Peter Rauch

Vodenje delavnic: Simon Chang, Sara Kiršić, Bojan Radovič, Matjaž Rušt, Robert Marin, Anže Grabeljšek, Borut Peterlin, Luka Frelih, Tilen Sepič

Predavatelji: Pavel Koltaj (filozof, fotograf), Blaženka First (Narodni muzej Slovenije), Jernej Čuček Gerbec (samostojni umetnik, diplomant VIST), Jure Kastelic (samostojni umetnik), Jaka Babnik (Rostfrei Publishing), Miha Colner (Galerija Photon)

Avtorji razstavljenih del: Jernej Čuček Gerbec, Bojan Mijatovič, Sara Kiršič, Urška Premik, Peter Fettich, Tatjana Cankar, David Mencinger, Bostjan Božič & študenti videografije VIST, Anže Grabeljšek, Borut Peterlin in udeleženci delavnic

Kuriranje razstave: Peter Rauch

Video-glasbeni performans: Nitz (Synaptic Crew), Boštjan Božič & študenti VIST

Razstavljalci fotografskih knjig, revij in zine-ov: Galerija Fotografija, Revija Fotografija, MGML – Galerija Jakopič, Luminus (Bojan Radovič), Rostfrei Publishing (Jaka Babnik), The Angry Bat (Matej Sitar), študenti VIST.

Pomoč pri organizaciji: Anže Grabeljšek, Urša Premik, Urška Indjić, Matjaž Rušt in drugi študenti VIST.

Dogodek so podprli: Simon Chang, Luminus (Bojan Radovič), Profot, Pro23, Društvo SKREČ, Domel, Dermal.

 

 

 

FOTO VIST 2015

Sponzorji:

 8790406  fotografija-sponzor-pro23 over  baner   dermol ksSkreč logoWithSloganColor

 

Za zagotavljanje popolne uporabniške izkušnje uporabljamo tehnologijo piškotkov. Z uporabo spletne strani se z njihovo uporabo strinjate. Podrobne informacije.