dr. JANKO ŽMITEK, redni profesor, dekan
Kozmetika | e-referat | e-učilnica | Slo | Hr | Eng

Vist portreti-1

dr. Janko Žmitek, redni profesor, dekan

  • Področje: Kemija
Diplomiral, magistriral in doktoriral iz heterociklične kemije. Dve desetletji zaposlen v Leku kot raziskovalec, vodja različnih razvojno-raziskovalnih področij in projektov, pomočnik direktorja razvojno-raziskovalne enote, dvakrat direktor te enote in pomočnik uprave. Razvijal oz. vodil razvoj ali posamezne razvojne sklope za več kot 140 na domači in svetovne trge lansiranih izdelkov (učinkovin in formuliranih zdravil). Delo nadaljeval na Kemijskem inštitutu kot svetovalec direktorja za sodelovanje z gospodarstvom ter vodja Centra za validacijske tehnologije in analitiko, raziskovalno deloval na področju prehrambene kemije in bil izvoljen v naziv raziskovalno-razvojni svetnik.

Akademsko kariero začel kot asistent na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo UL, kjer leta 1998 izvoljen v naziv docent za organsko tehnologijo, leta 2006 na Univerzi v Mariboru v naziv docent za tehnično kemijo, leta 2011 na VIST v naziv redni profesor za kemijo. Vodil razvoj in akreditacijo dodiplomskih študijskih programov Kozmetika in Fotografija ter magistrskega programa Kozmetika. Bibliografija obsega preko 260 bibliografskih enot, od tega 30 znanstvenih člankov, objavljenih večinoma v tujih, od stroke priznanih revijah, 19 večinoma mednarodnih patentnih družin, preko 70 predavanj na strokovnih konferencah, vrsto učnih gradiv idr. Prejel 20 nagrad za inovacije, nagrado sklada Borisa Kidriča za izume in tehnične izboljšave ter zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije in zlato priznanje Območne zbornice Ljubljana za inovacijo. V letu 2013 je skupaj s sodelavci prejel najvišje državno priznanje za izume - Puhovo priznanje.
 

Za zagotavljanje popolne uporabniške izkušnje uporabljamo tehnologijo piškotkov. Z uporabo spletne strani se z njihovo uporabo strinjate. Podrobne informacije.